Over dit hoofdstuk/artikel

Charles B. Timmer

over Isaak Babel


1.
I. Babel, Vospominanija sovremennikov (I. Babel. Herinneringen van tijdgenoten), samengesteld door A. Pirozjkova en N. Joergeneva. Moskou, Sovetskij Pisatelj, 1972 – ge?ll. 376 pp.
2.
Vospominanija o Babele (Herinneringen aan Babel), samengesteld door A. Pirozjkova en N. Joergeneva. Met een voorwoord van Fazilj Iskander en een nawoord door S. Povartsov. Moskou, Knizjnaja Palata, 1989 – ge?ll. 336 pp. Dit materiaal samen met andere bronnen zal worden gebruikt voor een Nederlandse uitgave der Herinneringen aan Babel in mijn vertaling, te verschijnen in de reeks Priv?-Domein van De Arbeiderspers.
3.
Maxim Gorki overleed in de zomer van 1936. Hij was gedurende alle jaren van vervolgingen van schrijvers de invloedrijke beschermer van Babel.
4.
In mijn Isaak Babel. Verzameld werk, deel 1, p. 565 geef ik als datum van Babels arrestatie 25 mei 1939; deze berust op een verkeerde bron: 15 mei is de fatale datum geweest.
5.
In Het Parool van 3 februari 1990 schreef de slavist Marc Schreurs een belangwekkend en informatief artikel over de datering van Babels dood: uit offici?le gegevens van de ?prokoeratoera? blijkt dat hij op 26 januari 1940 ter dood werd veroordeeld en dat het vonnis op 27 januari 1940 in Moskou werd voltrokken. Deze gegevens, aldus Marc Schreurs, stammen van de ?Al-Sovjet commissie voor de nalatenschap van onderdrukte en omgekomen schrijvers?, een commissie die in december 1988 door de Russische schrijversbond was ingesteld.
6.
Het is mogelijk dat het verhaal Kolywoesjka (zie Isaak Babel. Verzameld werk, deel 1, pp. 516-523) een hoofdstuk is uit de door Babel geplande roman Velikaja Krinitsa of ook uit Kolja Topoez, waarover verder niets bekend is behalve deze werktitel.